Η άνοιξη είναι η αγαπημένη εποχή των κηπουρών, γιατί ξυπνάει η φύση, ανθίζουν τα δέντρα, γεμίζουν λουλούδια τα φυτά και πρασινίζουν τα γκαζόν. Είναι, όμως, και η εποχή που απαιτεί πολύωρη ενασχόληση με τον κήπο, γιατί τα φυτά μεγαλώνουν και θέλουν φροντίδα και διαμόρφωση. Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κλάδεμα.
Πότε κλαδεύω;
Τα κλαδέματα αρχίζουν στα μέσα του χειμώνα και έχουμε στη διάθεσή μας και αρκετό χρόνο και την άνοιξη για να τα ολοκληρώσουμε. Προσοχή: μέσα στο χειμώνα θα πρέπει να έχουμε ξεμπερδέψει με τα κλαδέματα των κωνοφόρων και των καρποφόρων δέντρων. Την άνοιξη συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα: φράχτες, πολυετείς πόες, αγρωστώδη, διαμορφωμένα φυτά κτλ. Ακόμη, την άνοιξη, και αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές, μπορούμε με ασφάλεια να κλαδέψουμε τις ελιές σε σχήμα ανάλογα με την περιοχή και τη διαμόρφωση που μας ενδιαφέρει να κάνουμε. Το επικρατέστερο σχήμα που κλαδεύονται οι ελιές για καρποφορία είναι το κυπελλοειδές.
Γιατί κλαδεύω;
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε γιατί κλαδεύουμε και τι κλαδεύουμε. Οι λόγοι για τους οποίους κλαδεύουμε είναι οι εξής: για να ανανεώσει το φυτό το φύλλωμά του, για να περνάει φως και αέρας ανάμεσα στις κόμες των δέντρων ή για να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα σε φράχτες και διαμορφωμένα φυτά. Φροντίζουμε να κόψουμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, μεγάλα και βαριά κλαδιά που σκιάζουν γειτονικά φυτά ή εμποδίζουν την ανάπτυξη γειτονικών δέντρων, επικίνδυνα κλαδιά που ακουμπάνε σε καλώδια ηλεκτροδότησης, ξερά φύλλα στις πολυετείς πόες και τα αγρωστώδη.
Με τι κλαδεύω;
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσω και η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι το άλφα και το ωμέγα στο κλάδεμα! Πρέπει να είναι κοφτερά και καλά ακονισμένα, αλλιώς θα “μασάνε” τα φύλλα και θα δημιουργούν στις άκρες τους εστίες εισόδου μυκήτων και φυσικά κακή εικόνα στο φυτό.
- Για πολύ λεπτά, χλωρά κλαδιά και για τα ξερά, μακριά φύλλα των αγρωστωδών, χρησιμοποιούμε κοφτερό ψαλίδι.
- Για λίγο χοντρά και αποξυλωμένα κλαδιά δέντρων και θάμνων, θα χρειαστούμε μικρό κλαδευτήρι.
- Για χοντρά κλαδιά δέντρων και θάμνων, απαραίτητο είναι το κλαδευτήρι με μακριούς βραχίονες και για φυλλωσιές και θάμνους σε φράχτες, θέλουμε χειροκίνητο ψαλίδι μπορντούρας ή μηχανοκίνητο μπορντουροψάλιδο.
– Κείμενο: Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ.